4 bageriers och kaktillverkares utmaningar kan påverka TPU-bandets livlängd

4 bageriers och kaktillverkares utmaningar kan påverka TPU-bandets livlängd

Bland allt det söta och smakfulla i en värld av snacks, kakor och bröd är det ofta vi hittar TPU-band som arbetshästar – och dolda hjältar.

De har fått denna välförtjänta plats tack vare den mångsidiga termoplastbeläggningen, som är mycket slittålig och gör bandets yta slät och enkel att göra ren under längre tid. Lägg till denna höga flexibilitet ett en bred temperaturbeständighet, beständighet mot olja och fett, goda släppegenskaper för hantering av klibbig deg och dessutom det faktum att beläggningen inte påverkar smaken på de transporterade produkterna. Det är tydligt varför TPU-banden är så eftertraktade.

De utmärkta egenskaperna är viktiga eftersom band inom livsmedelshantering exponeras för mycket krävande miljöer som inte bara kan påverka bandets livslängd utan även driften i anläggningen. Vi har lyft fram fyra viktiga utmaningar för att visa detta mer detaljerat:

Utmaning nr 1: Drift vid hög temperatur

TPU-band som används för in- och utmatning vid ugnar exponeras kontinuerligt för höga temperaturer i ugnen och de nybakade bakverken. I de flesta av dagens bakprocesser har bandet en konstant drifttemperatur som kan vara så hög som +110 ⁰C. Band som inte lämpar sig för kontinuerlig exponering för sådana temperaturer måste bytas oftare, särskilt i hygienkänsliga applikationer, pga utmattning och sprickbildning på bandets yta.

Bandets skarv fallerar ofta vid hög temperatur, vilket i olyckliga fall kan leda till att hela produktionslinjen måste stängas av. Detta kan undvikas genom användning av band avsedda för kontinuerlig drift vid hög temperatur.

Utmaning nr 2: Fuktig process och oljiga miljöer

Ett smakrikt bakverk förutsätter god kontroll över avgången av fukt från degen. Hur detta görs beror på vilken krispighet man vill ha på slutprodukten, men också på vilka ingredienser som ingår i degen. Fukt och olja i den obakade produkten kan absorberas i bandets väv, framför allt på transportsidan. Detta skapar risk för mikrobiologisk tillväxt och uppbyggnad av biofilm, vilket kan utgöra allvarliga utmaningar för livsmedelssäkerheten.

Termoplaster är också benägna att försämras genom reaktion med vatten, som i de flesta processer kan påskynda bandets åldrande. Användning av olja kan till slut leda till att friktionskoefficienten påverkas, men också krympning och till och med delaminering, vilket skulle påverka hela linjens funktionalitet.

Utmaning nr 3: Aggressiva rengöringsprocedurer

I livsmedelsapplikationer gäller alltid att hygienen har absolut högsta prioritet. Rengöringsprodukter är extremt krävande för all utrustning som används inom livsmedelsberedning, inklusive transport- och processband, i första hand pga det faktum att det krävs frekvent rengöring för att slutprodukten ska klara en stabil lagringstid.

Procedurer där ång- och vattenbaserade rengöringsmedel används kan påverka bandens livslängd genom hydrolys. Vid användning av ånga åldras bandet dessutom snabbare pga av den högre temperaturen. Genom att välja band med god beständighet mot hydrolys och som är lämpligare vid höga temperaturer garanteras stabilare rengöringsresultat och färre bandbyten. Typen av termoplast spelar också roll, eftersom vissa klarar kemikalier bättre än andra.

Utmaning nr 4: Livsmedelsrester

De råmaterial som används på bagerier är ofta både feta och klibbiga, viket leder till ackumulering av livsmedelsrester på bandets yta. Sådana rester avlägsnas ofta under pågående produktion med hjälp av skrapor, vilket kan påverka bandets yta och skada dess övre lager och då bli osäkra för livsmedelstillverkaren. Om bandet har en strukturerad yta kan det vara svårt att få bort livsmedelsresterna med en skrapa, vilket i sin tur kan påverka släppförmågan och leda till mer kassation, eftersom mer deg blir kvar på bandet. Detta kan undvikas genom användning av band med goda släppegenskaper för deg.

Högklassiga termoplastband klarar utmaningarna

Det framgår klart av dessa utmaningar att högklassiga termoplastband verkligen klarar de mycket hårda kraven inom bageriindustrin. De klarar matoljor även vid hög temperatur och uppskattas på marknaden tack vare sin enhetliga, porfria yta med släppegenskaper, utmärkta flexibilitet i längsled och höga sidostabilitet inom ett brett temperaturområde.

Nya förstklassiga termoplastband för livsmedelsindustrin från Habasit

För att bättre kunna hjälpa våra kunder med deras utmaningar har vi precis lanserat vår nya generation TPU-band i serien Habasit Premium, avsedda för livsmedelsindustrin. Dessa hydrolysbeständiga band har bättre impregnering på drivsidan, vilket skyddar bandet mot indränkning. En ny kombination av spunnen tråd och knutfri stickning begränsar risken för  att långa fibrer lossar ur vävarna och gör bandet lämpligare för drift över noskant, dvs att banden kan användas i de mest krävande applikationerna. TPU-banden i serie Habasit Premium är livsmedelsgodkända och finns med matt, glättad och wåffelmönstrade ytor i vitt och blått.

Har du problem med transportband inom bageri eller kextillverkning? Eller vill du ha våra råd om hur du optimerar din processlinje? Kontakta oss genom att lämna en kommentar nedanför den här artikeln eller skicka e-post till: expert.blog@habasit.com.

3 april 2018  |  Sänt av

Bernd Roser

Bernd Roser är vår produktchef för livsmedelsklassade band och har varit hos oss under mer än 20 år. Han har omfattande kunskap om livsmedelsindustrin, särskilt inom bröd, kex, bakverk och konfektyr. För Bernd handlar livsmedelsindustrin inte bara om livets basvaror, utan även om smak, nöje och innovativa idéer som gör livet rikare. Han har tyska som modersmål och talar dessutom engelska, franska och italienska flytande.

Kontakta oss för personlig assistans

Få vägledning